top of page

HISTÒRIES OCULTES


Projecte Històries Ocultes

HISTÒRIES OCULTES és el títol del projecte impulsat per la fotògrafa Petra Vlasman amb un doble objectiu: reunir un grup de dones catalanes junt amb un grup de dones nouvingudes i instal·lades a Catalunya. Per portar a terme la intercomunicació entre les diferents cultures, la fotografia junta amb l’escriptura creativa es varen utilitzar com a pont unificador.

Aquest projecte es va dur a terme a Figueres el mes de març i s’ha exposat a la Fundació Le Clerch durant el mes d’abril. Seguidament, Petra va presentar el projecte a la mostra d’art INUNDART i va ser seleccionat. Així, durant el mes de maig, en el Centre Cívic Pla de Palau, ens varen reunir amb dones de Girona i d’altres de fora.

L’exposició que es una mostra de fotos i textos es va inaugurar divendres 2 de juny i estarà fins el 30 de juliol a la Casa de la Cultura.



Exposició Històries Ocultes a la Casa de la Cultura de Girona

Partint de la temàtica proposada per Petra “Què és sentir-se com a casa”, vàrem treballar durant 4 sessions sobre subtemes com per exemple: Què significa sentir-se (o no) com a casa; els objectes que ens segueixen tota la vida; els rituals que practiquem; els llocs que ens fan sentir com a casa; i, també els ingredients propis de cada lloc amb els seus olors i colors que el fet de tenir-los i olorar-los “fa casa”.


Observar, mirar, compartir, parlar, buscar paraules, silenciar, escoltar, tancar els ulls. Arribar puntuals o tard, marxar abans d’hora o entretenir-se... Tots aquests gestos que fem de manera natural i espontània en un àmbit familiar, aquí en aquest context, varen cobrar un significat molt especial.

Cadascuna envoltada de dones desconegudes que usen el mateix llenguatge quan parlen de memòria, de records, de nostàlgia, dels llocs de l’eternal infantesa, de cartes grogues i de fotos en blanc i negre arrugades.

Marie Noëlle i Petra expliquen el projecte en la presentació de l'expoció

Cadascuna envoltada de dones que riuen i somriuen davant l’oportunitat de treure amb imatges i mots aquestes vivències que les fan fortes, riques i alegres.

Cadascuna envoltada de dones que, al final de les sessions d’escriptura creativa, varen reconciliar el passat amb present i varen entendre com els escrits ajuden a reinventar el passat i creure en el futur.


Nosaltres, les talleristes, ens preguntem si hem aconseguit l’objectiu final del projecte que consisteix en fer un pont entre dones d’aquí i dones d’allà!


Encara és aviat per afirmar-ho però, el que sí és segur, és que aquesta exposició, a més de mostrar uns resultats, demostra que és possible unir i reunir davant un objectiu i una fulla en blanc.


L'escriptura i la fotografia tenen la capacitat d'unir i reunir en el projecte Històries Ocultes


old-books-g86c61b093_1920.jpg

Vols rebre els nostres articles?

Seguim en contacte!

Un cop enviada la subscripció rebràs un correu electrònic per confirmar la teva sol·licitud

bottom of page