Tercera edició de l’Itinerari d’escriptura creativa a Celrà (I)
Del projecte Itinerari d’escriptura creativa que des de fa uns quants anys està en marxa a l’institut de Celrà en sabeu ja un piló. Enguany, gràcies a la complicitat de la Diputació de Girona, dels docents, de les famílies i de Connexió Papyrus, seguim ampliant i enriquint el projecte.


Desgranant el procés creatiu: un carnet d’escriptura que desborda de paraules
Durant tot el mes de novembre, els professors de llengua han estat escalfant motors, escrivint i reescrivint en una nova formació de 10 hores en què hem reflexionat al voltant de qüestions que preocupen als docents com ara l’avaluació d’un Itinerari i com es pot projectar amb l’alumnat una futura reescriptura.
Un cop arribats al desembre, les aules de 2n d’ESO han tret fum i han omplert pàgines i pàgines del seu Carnet d’escriptura (de vegades, amb fulls extres grapats). Un carnet per gargotejar i per conservar aquest gargot, el primer traç d’escriptura, la idea genuïna que malda per escampar-se per la pàgina. Un carnet per escriure tal com raja, sense descartar idees ni esclafar-les per l’afany d’acabar un text (oblidar-lo) i de corregir-lo (liquidar-lo).
Sovint, escrivim un text de ficció sense cap mena de suc perquè aquest no ha estat prou esbossat, per la por d’esbossar, de fer sense saber; de fer i, potser, equivocar-nos.


El Carnet és també un espai segur en què demanem als joves que reflexionin sobre el seu procés d’escriptura al llarg de les diferents activitats i sobre què és l’escriptura per a cadascun d’ells. Els demanem pensament, concisió i ordre en forma de resposta que els satisfaci. No és immediat, sobretot perquè hi estan poc avesats.
Amb tot, hi hem trobat un bon grapat d’anotacions i respostes interessants, com ara:
“La meva relació amb l’escriptura és… Sobretot faig moltes cartes per a gent. Escriure em fa feliç”.
“La meva relació és d’amistat i molt sincera. És una relació molt bona, però cada cop va a pitjor”.
“M’encantaria que l’escriptura creativa fos l’escriptura que practico sempre; de fet, quan em toca pensar abans d’escriure no em sol agradar”.
“Un aspecte de l’escriptura creativa que domino és… la imaginació i inventar-me coses. Un aspecte que em fa por és… Que lo que escrigui sigui molt fantasiós”.
“Un aspecte de l’escriptura creativa que domino és… treballar en la polidesa i formes d’escriure, com buscar paraules noves per escriure millor”.
I, més endavant en les sessions:
“Sento que hi ha alguna cosa que m’impedeix escriure. No és agradable, no m’agrada. Provo d’explicar què em passa… Que em venen moltes idees de cop i no sé quina escriure (…) La sensació d’escriure sense preocupacions és… tranquil·la, però a la vegada intensa, perquè se t’acumulen moltes idees i has d’escriure ràpid”,
“Els meus pensaments em diuen… que vaig per bon camí. Sento que hi ha alguna cosa que m’impedeix escriure. No és agradable, no m’agrada. Provo d’explicar què em passa… Tinc una por a dins que m’impedeix que les històries siguin tan alegres com voldria”.
Hi ha joves que fins i tot han considerat el Carnet com un dietari íntim:
“Sento que hi ha alguna cosa que m’impedeix escriure. No és agradable, no m’agrada. Provo d’explicar què em passa… Que un examen que pensava que aprovaria i al final he tret una nota molt dolenta (…) Quan tinc angoixa no vull escriure”.
Us deixem amb aquestes confessions per seguir explorant, en una nova entrada, l’experiència de l’Itinerari. Encara ens queda teca per oferir-vos...
Comentários