top of page

En marxa els Itineraris d’escriptura creativa a les aules

L’inici dels Itineraris


L’Itinerari d’escriptura creativa neix per donar forma a una inquietud: la nostra experiència en centres de primària i secundària confirma que, perquè una proposta d’escriptura creativa desperti interès i una certa implicació per part dels infants i joves que tenim davant, les talleristes necessitem més que una sola sessió amb ells. Un únic taller d’una hora i mitja es pot convertir fàcilment en un escalfament d’escriptura creativa gairebé sempre insuficient que, per a alguns alumnes, resultarà frustrant. En efecte, ens cal temps perquè entenguin la proposta i es familiaritzin amb el taller com a marc de creació, temps perquè se la facin seva, temps perquè ens coneguin i confiïn en nosaltres, temps perquè confiïn en ells mateixos, temps per als imprevistos, temps per a més d’un debat i més d’un intent amb el full en blanc... I seguiríem.


Vam començar a formalitzar l’Itinerari la primavera del 2022, després d’uns quants anys d’observar a l’escola Montpalau d’Argelaguer l’efecte creatiu de realitzar tres tallers seguits amb un mateix grup. Des de llavors, hem repetit la dinàmica a Argelaguer i l’hem provat a l’institut de Celrà amb alumnes de 2n d’ESO. Podeu conèixer l’experiència en aquest article.


On volem que ens porti l’Itinerari?


Amb la flexibilitat que ens aporta el format de l’itinerari, la nostra voluntat és doble:

  • Transmetre als infants i joves que escriure és jugar amb les paraules, imaginar i utilitzar adequadament les eines lèxiques, gramaticals i de sintaxi;

  • Donar-los l’empenta i acompanyament necessaris perquè infants i joves entrin i explorin obertament el seu món expressiu i puguin plasmar-lo en paraules (orals o escrites, individuals o col·lectives).


L’Itinerari construeix un punt de partida que neix de les diferents competències lingüístiques i interessos narratius de cada estudiant i que no aspira a concretar-se en un text acabat, sinó en una experiència expressiva per a l’infant/jove.

Camí al mig dels arbres


Com es traça l’Itinerari?


L’Itinerari arrenca d’un tema (que es pot concretar, per exemple, en una pregunta-clau o en un text escrit) i tot seguit la tallerista obre un debat amb el grup classe. Aquest culmina amb una proposta d’escriptura plantejada com un repte: comença aleshores l’exploració (individual o en grup). Un cop acabada, la tallerista convida l’infant/jove creador a llegir (o dir) en veu alta el seu fragment de text a la resta dels companys i a debatre, entre tots, l’efecte que causen les paraules trobades. Aprofitem per assenyalar que el fragment també podrà ser avaluat pels docents, a posteriori, si així ho desitgen.

Tres o quatre sessions permeten a l’infant/jove entrenar-se en la dinàmica debat-proposta-escriptura-lectura-debat; la proposta d’escriptura va canviant però manté una estreta relació amb l'anterior. Un cop finalitzades les sessions, la tallerista anima els infants i joves a desplegar algun d’aquests materials més enllà de l’Itinerari per donar-li, si així ho desitgen, una forma literària (relat, poema, etc.).


També a l’Itinerari: el paper catalitzador dels docents

Per a un major èxit del procés creatiu i personal que aporta l’Itinerari a l’infant/jove, l’equip de talleristes d’Entretemps volem comptar amb la complicitat i el suport dels docents.

Conscients dels reptes i dificultats que implica l’escriptura creativa portada a l’aula, creiem que el millor camí per vetllar i tenir cura d’aquesta implicació és gaudir d’un espai formatiu (reconegut pel Departament d’Educació i vinculat al contingut i a la metodologia de l’Itinerari que durem a terme). Una formació teoricopràctica que embolcalla l’Itinerari: comença abans de l’Itinerari i acaba amb una sessió per avaluar-lo.


Una formació oberta a tots els docents que requereix, com a condició sine qua non, que aquests acompanyin la tallerista a l’aula durant l’Itinerari.

Properament, podreu conèixer-ne tots els detalls.



Quatre fils per estirar orientats a diferents edats


Proposem quatre Itineraris pensats per a diferents nivells educatius: des de cicle superior de primària, passant per l’ESO i el Batxillerat. Presentats succintament són:

  • De l’haiku a la prosa poètica (cicle superior de primària): aprofitem l’embranzida i els recursos retòrics de l’haiku per transformar-lo en altres formes més narratives.

  • L’intrús es disfressa (primer cicle d’ESO): plantegem diversos jocs d’escriptura en què l’intrús –element inherent en tota literatura– irromp amb formes inesperades.

  • Narradors i observadors (segon cicle d’ESO): indaguem en l’escriptura a partir de diferents veus i punts de vista narratius dins d’una escena creada.

  • L’antiheroi, versió oposada de l’heroi? (Batxillerat): construïm un personatge de ficció que trenqui amb el cànon de l’heroi en literatura. El presentem a través d’algunes tècniques d’escriptura eficaces.


Juntament amb perdre la por a escriure i gaudir de l’experiència, tots els Itineraris tenen altres fites:

  • Que els infants/joves treballin l’escolta, l’empatia i el respecte envers l’altre;

  • Que els infants/joves construeixin i formulin una opinió sobre el text de l’altre;

  • Que els infants/joves trobin en l’escriptura una via d’introspecció personal.




Trobareu informació més detallada sobre cada Itinerari a la guia de recursos de La Caseta

pel curs vinent, a Promoció de la lectura i escriptura o per trobar-los més fàcilment, escrivint en la casella TEXT: "entretemps" (tal i com podeu veure a la imatge)








Paraules clau (Glossari): procés creatiu

old-books-g86c61b093_1920.jpg

Vols rebre els nostres articles?

Seguim en contacte!

Un cop enviada la subscripció rebràs un correu electrònic per confirmar la teva sol·licitud

bottom of page